Coachtraject

Als coach ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je team. Je moet een goede leider zijn, zowel in als buiten de sportschool. Je moet zelfverzekerd en zelfverzekerd zijn, maar tegelijkertijd moet je gevoelig zijn en begrijpen dat sommige mensen misschien meer tijd nodig hebben om vooruit te komen dan anderen. Je moet een spiegel zijn voor mensen, hen laten zien hoe het pad eruit ziet en hen aanmoedigen op hun weg. Als coach moet je een goede communicator zijn. Je moet in staat zijn om je gedachten, strategieën en verwachtingen duidelijk te maken aan je team. Je moet ook naar hun gevoelens en gedachten kunnen luisteren en ze begrijpen. Als coach moet je een goede psycholoog zijn. Je moet de sterktes en zwaktes van je teamleden begrijpen, en hen helpen die zwaktes te overwinnen. Natuurlijk kun je dit niet voor iedereen doen, maar wel voor degenen die het nodig hebben.

Heb een duidelijke visie op je coachingsdoelen.

Neem voordat u begint de tijd om na te denken over uw coachingsdoelen. Wat zijn je coachdoelen op de lange termijn? Wil je je sporters helpen hun vaardigheden en kracht te verbeteren en een gezondere levensstijl op te bouwen? Wilt u uw sporters helpen meer vertrouwen in zichzelf te krijgen, en daardoor eerder geneigd zijn zich uit te spreken als ze zich ergens niet prettig bij voelen?

Uw doelen kunnen in de loop van de tijd veranderen, en misschien wilt u bij elke coachsessie een ander deel van het traject van uw atleten veranderen of er meer aandacht aan besteden. Misschien wilt u uw sporters helpen hun eigen trajecten te begrijpen, zodat ze elkaar beter kunnen steunen in hun eigen levens. Misschien wil je je sporters meer helpen met hun mentale gezondheid, of met hun onderlinge relaties. Misschien wil je je sporters helpen om betere sporters te worden, door hun conditie, flexibiliteit of blessurepreventie te verbeteren. Misschien wilt u uw sporters helpen begrijpen hoe ze gezondere keuzes kunnen maken, of hoe ze betere burgers van de wereld kunnen worden.

Stel meetbare doelen en zorg dat iedereen ze kent.

Zorg ervoor dat je doelen meetbaar zijn. Dit betekent dat je een ijkpunt hebt waartegen je je atleten kunt afzetten. Bijvoorbeeld, als het je doel is om de kracht van je atleten te verbeteren, dan kun je dat meten door hun bankdrukken, squats of push-ups te testen. Je kunt de vooruitgang van je sporters ook meten door ze feedback te geven over de dingen die je ze ziet doen. Dit kunnen hun vaardigheden in de sportschool zijn, of hun voedingskeuzes buiten de sportschool. U kunt uw sporters regelmatig feedback geven over hun vorderingen en hen laten weten hoe ver ze zijn met hun doelen.

U kunt ook meetbare doelen stellen die meer ambitieus zijn. Dit betekent dat je jezelf een doel stelt dat groter is dan de huidige toestand in de wereld, maar dat je ook kunt bereiken.

Probeer regelmatig nieuwe dingen, niet alleen als het je gevraagd wordt.

Als coach ben je een rolmodel voor je teamleden. Dit betekent dat je bereid moet zijn om je teamleden ongevraagd nieuwe dingen te laten proberen.

Als je teamleden aarzelen om nieuwe dingen te proberen, of als ze het gevoel hebben dat ze moeten bewijzen dat ze bepaalde dingen kunnen zonder een coach, kan dit een teken zijn dat ze zich niet veilig voelen in de sportschool. Dit kan een teken zijn dat je teamleden eraan herinnerd moeten worden dat ze fouten mogen maken en dat ze niet de hele tijd perfect hoeven te zijn. Je moet klaar staan om je teamleden te laten weten dat ze zich ongemakkelijk mogen voelen terwijl ze aan hun uitdagingen werken en dat ze fouten mogen maken.